tiistai 24. marraskuuta 2009

Penrosen laatat

Keskuskatu, Helsinki
Se valmistuu pala palalta kuin Nabokovin romaani. Kuviosta ei saa mitenkään otetta, eikä pidäkään. Laatat luikertelevat karkuun ajatuksilta, jotka etsivät pinnasta selvää hahmoa, yrittävät lykätä sen johonkin lokeroon. Laatoista kun ei löydy toista ihan samanlaista toistuvaa kuviota. On erilaisia kolmioita, mutta ripoteltuina.
Laatat keksi 1974 matemaatikko Roger Penrose. Kuvio on saanut monia neropatteja hämilleen, entäs sitten? Geometrian mestarillinen oivallus tulee nyt Helsingissä käyvän jalkojen alle.
Penrosen laatassa on vain kaksi osaa, nuoli ja leija, josta kaikki muodostuu. Niitä kun yhdistelee parin yksinkertaisen säännön avulla, jatkuu kuvio loputtomiin, koskaan täsmälleen samanlaisena jaksollisena sarjana toistumatta, kuin elämä, alati muuntuvana. Jokainen pala on erilainen ja eri kokoinen.
Toistuva kuvio voi olla taidokas, mutta pitkän päälle tylsä. Tällä tavalla laatoittamalla voidaan Keskuskatua jatkaa vaikka maapallon ympäri ja palat sopivat yhteen myös liitoskohdassa. Tämän joku vielä oikeaksi kartiolla osoittaa tai sitten ei.