keskiviikko 11. marraskuuta 2009

Aikanaan


isäni osti minulle henkivakuutuksen Suomi-yhtiöstä. Lopetettavasta yhtiöstä olen saanut 12 prosentin riskittömän vuosituoton vuodesta 1997 lähtien.
Valtataistelujen myllerryksessä aikoinaan ollut henkivakuutusyhtiö Suomi on muuttunut tuottoisaksi rahakoneeksi asiakkailleen.
Vakuutettuna olen saanut käytännössä riskittömän 12 prosentin vuosituoton säästöilleni, koska minulla oli voimassa oleva vakuuutus heinäkuun ensimmäisenä päivänä 1997. Tuotto muodostui näin hyväksi ainoastaan vanhoille asiakkaille.
Ennnätysmäiset lisäedut ovat peräisin Suomi-yhtiön vakavaraisuudesta eli yli sadan vuoden aikana kertyneestä vakuutusten katteena olevasta omaisuudesta.
Kun yhtiö päätettiin vuonna 2004 lopettaa, alettiin tätä miljardisäästöä jakaa asiakkaille. Jaettavaa tuli vielä lisää, kun osuuspankki OKO osti Pohjolan miljardilla eurolla 2005.
Kyllä kai voi sanoa, että asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä. Kuitenkin on muistettava, että Suomi-yhtiön tilanne on "erittäin poikkeuksellinen". Muut henkivakuutusyhtiöt eli kilpailijat eivät voi jakaa vakavaraisuuttaan ulos, koska ne Suomi-yhtiöstä poiketen jatkavat toimintaansa.
Noin 200000 vanhalla asiakkaalla on vielä saamatta noin sadan miljoonan euron lisäedut, joista uudet noin 50000 vakuutettua eivät pääse nauttimaan. Jos nyt jaamme satamiljoonaa euroa 200000:lla, saamme 500 euroa nokkaapäälle.
Tuottojen taustalla ovat alun perin riidat, joita käytiin keskinäisen Suomen omistuksesta noin 12 vuotta sitten. Silloinen Pohjolan pääjohtaja Iiro Viinanen (kok) ja sijoitusjohtaja Pirkko Alitalo suunnittelivat Suomen mirjaldivarallisuuden siirtämistä Pohjolan sisään ja henkivakuutusyhtiön lopettamista saman tien.
Sijoitusjohtaja Alitalo lupaili nimellistä korvausta Suomen vakuutuksenottajille, koska he menettäisivät päätösvallan Suomi-yhtiössä. Suomi-yhtiön omistajat eli vakuutuksenottajat raivostuivat, vaikka myöhemmin Viinanen lupaili jonkinlaista lisäkorvausta.Omistajien edustajat eli Suomen edustajisto torjui kaappauksen.